Top Current Affairs : 8 March 2019

8 March 2019: The Current Affairs section of QuickMySupport to help every competitive exam aspirant to revise the day at ease. The day’s updated questions cover topics such as International Women’s Day, Ayodhya Verdict and e-Dharti app among others.

1. Marayoor jaggery, a world-famous delicacy, got a Geographical Indication (GI) tag recently. It belongs to which state?
ANS: Kerala

Marayoor jaggery, a world-famous delicacy from Idukki, Kerala, finally got a Geographical Indication (GI) tag from the Central Government. High sweetness without salty taste, high iron content, less sodium, less insoluble impurities, organic method of production are its special features.

2. Kummanam Rajasekharan recently resigned as the Governor of which state?

ANS: Mizoram

Mizoram Governor Kummanam Rajasekharan resigned from his post on March 8, 2019. President Ram Nath Kovind accepted the resignation of Rajasekharan. Assam Governor Jagdish Mukhi has been given additional charge of the state.

3. Ausaf Sayeed has been appointed as the new Indian Ambassador to which nation?

ANS: Saudi Arabia

Dr. Ausaf Sayeed, presently High Commissioner of India to the Republic of Seychelles, has been appointed as the next ambassador of India to Saudi Arabia. The Indian Foreign Service officer of the 1989 batch will succeed Ahmad Javed, who had been serving as envoy to Saudi Arabia since December 2015.

4. When is the International Women’s Day celebrated across world?

ANS: 8 March

The International Women’s Day 2019 was observed across the world on March 8, 2019 with an aim to empower women in all settings, be it rural and urban, and celebrate the activists who work constantly to assert women’s rights and realise their full potential.

5. The Supreme Court has approved to form mediation panel to resolve Ram Temple-Babri Masjid dispute case. The mediation proceedings are scheduled to take place in which city?

ANS: Faizabad

The Supreme Court of India has decided to refer the Ayodhya-Babri Masjid title dispute case for mediation. The mediation will be held in Faizabad, newly renamed as Ayodhya and its status report will have to be submitted to the court within four weeks. The court has barred media from reporting mediation proceedings, which are to be held confidentially.

6. The BCCI in the latest list of Central Contracts demoted which player?

ANS: Shikhar Dhawan

The BCCI in the latest list of Central Contracts rewarded the young wicketkeeper-batsman Rishabh Pant with a Grade A retainership while demoted senior opener Shikhar Dhawan from the elite A plus category. The BCCI handed retainership to 25 cricketers in four groups of A plus (Rs 7 crore), A (Rs 5 crore), B (Rs 3 crore) and C (Rs 1 crore).

7. The Prime Minister Narendra Modi on March 7, 2019 released the Dictionary on which of the following to highlight the India’s Freedom Struggle?

ANS: Indian Martyrs

The Prime Minister Narendra Modi on March 7, 2019 released the Dictionary of Martyrs of India’s Freedom Struggle (1857-1947) at an event in Lok Kalyan Marg, New Delhi. This five-volume dictionary contains account of the martyrs from India’s First War of Independence in 1857, to India’s Independence in 1947.

8. Which app has been launched by Union Urban Affairs Minister that digitilises the process of conversion of a property from leasehold to freehold?

ANS: e-Dharti

Union Urban Affairs Minister Hardeep S Puri has launched e-Dharti app, which is a new online system where all the three main modules namely Conversion, Substitution and Mutation have been made online. The payment system in L&DO has also been completely digitised. The public can now submit their applications online by visiting L&DO website and are not required to visit this office for submission of them and for follow up of their applications.

9. Thirty-six nations have signed an open letter criticizing which nation’s human rights record?

ANS: Saudi Arabia

Thirty-six countries have signed an open letter criticising Saudi Arabia’s human rights record. The letter, read at a meeting of the United Nations Human Rights Council on March 7, 2019, is the first collective rebuke of the kingdom. The letter urges Saudi Arabia to release human rights activists jailed for exercising their fundamental freedoms and to disclose all information available about the killing of journalist Jamal Khashoggi.

10. The Union Cabinet has approved a MoU on Cancer Research Initiative between India and which nation?
ANS: UK

The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved the Memorandum of Understanding (MoU) between India and UK on Cancer Research Initiative. The MoU was signed on November 14, 2018. The initiative will provide funding to develop new research alliances and undertake impactful research to enable significant progress against cancer outcomes.

Please follow and like us:

By Rodney

I’m Rodney D Clary, a web developer. If you want to start a project and do a quick launch,I am available for freelance work.

Leave a Reply