Top Current Affairs : 18 March to 25 March 2019

Currenr Affairs March-2019

18 March to 25 March 2019: The Current Affairs Quizzes section of QuickMySupport to help every competitive exam aspirant to revise the day at ease. The day’s updated questions cover the topics like FIFA U-17 Women’s World Cup 2020, Manohar Parrikar passed away, 2020 Tokyo Olympics, new Goa Chief Minister, Global Recycling Day 2019, Special Olympics World Games 2019, recognised Golan Heights as Israeli territory, Astana renamed as Nursultan and World Water Day 2019 among others.

Current Affairs : 18 March 2019

1. Name the Second Scorpene Class Submarine which is set to be inducted into the Indian Navy by May 2019?
ANS: INS Khanderi
INS Khanderi, the second of the 6 Scorpene Class Submarines, will soon be inducted into the Indian Navy by May 2019. INS Khanderi was launched at the Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL) in Mumbai on January 12, 2017 and since then it has been undergoing trials and tests.

2. Which country will host the FIFA U-17 Women’s World Cup 2020?
ANS: India
Gianni Infantino, the President of International Football Federation (FIFA), on March 15, 2019 announced that India will host the U-17 Women’s World Cup in 2020. The 2020 World Cup will be the seventh edition of the U-17 Women’s tournament.

3. Goa Chief Minister Manohar Parrikar passed away on March 17, 2019 after battling with pancreatic cancer. He was an alumnus of which IIT branch?
ANS: IIT Bombay
Manohar Parrikar was the first Indian Institute of Technology alumnus (IIT Bombay) to serve as the Chief Minister of Goa in 2000. He became Goa Chief Minister for four times, but could not complete a single full term in office.

4. Joint Field Training Exercise AFINDEX-19 began on March 18, 2019 between India and which group of nations?
ANS: Africa
Africa-India Joint Field Training Exercise AFINDEX-19 will be conducted in Pune from March 18 to 27, 2019 between the Indian Army and 16 African nations. The purpose of the exercise is to train the participating contingents in Humanitarian Mine Assistance (HMA) and Peace Keeping Operations (PKO) under the United Nations Charter.

5. Which city will host the International Workshop on Disaster Resilient Infrastructure 2019?
ANS: New Delhi
The International Workshop on Disaster Resilient Infrastructure (IWDRI) will be inaugurated in Delhi. The two-day workshop will be organised by the National Disaster Management Authority (NDMA) in collaboration with United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNISDR), and in partnership with the Global Commission on Adaptation, United Nations Development Programme and the World Bank.

6. India signed an agreement on exemption from visa requirement for holders of diplomatic and official passports with which nation?
ANS: Maldives
India and Maldives signed three agreements on March 17, 2019 after extensive talks between Indian External Affairs Minister Sushma Swaraj and Foreign Affairs Minister of Maldives, Abdulla Shahid during the former’s visit to the tropical island nation from March 17-18, 2019.  The agreements included a pact on exemption from visa requirement for holders of diplomatic and official passports.

7. Cyclone IDAI has affected over 1.5 million people in which among the following continents?
ANS: Africa
In Africa, Mozambique, Zimbabwe and Malawi have been hit by a vicious cyclone, Cyclone IDAI, which has killed nearly 150 people, left hundreds more missing and stranded more than thousands. According to the UN, the cyclone has affected more than 1.5 million people in the three southern African countries.

8. Which nation piloted two resolutions on single-use plastics and sustainable nitrogen management at the fourth session of United Nations Environment Assembly?
ANS: India
India piloted resolutions on two key global environmental issues, single-use plastics and sustainable nitrogen management, at the fourth session of United Nations Environment Assembly (UNEA) that was held in Nairobi from March 11-15, 2019. The UN Environment adopted both the resolutions with consensus.

9. Which regulatory body has directed the Central Pollution Control Board to prepare noise pollution maps?
ANS: National Green Tribunal
The National Green Tribunal has directed the Central Pollution Control Board (CPCB) to prepare a noise pollution map and remedial action plan to solve the issue across the country. The green bench headed by NGT Chairperson Justice Adarsh Kumar Goel directed the CPCB to identify noise pollution hotspots and categorise cities with specified hotspots and propose a remedial action plan within three months.

10. Indian athlete Irfan KT has qualified for the 2020 Tokyo Olympics in which category?
ANS: Race walking
Indian athlete Irfan KT on March 17, 2019 qualified for the 2020 Tokyo Olympics. He made the cut after finishing fourth at the Asian Race Walking Championship at Nomi in Japan. Irfan clocked 1 hour 20 minutes and 57 seconds in the 20-kilometre walk to attain the standard qualifying mark for the Olympics.  This will be Irfan’s second Olympics having represented the country in 2012 London Games.

Current Affairs : 19 March 2019

1.Who was sworn-in as the 11th Chief Minister of Goa?
ANS: Pramod Sawant
Goa Legislative Assembly Speaker and Bharatiya Janata Party (BJP) leader, Pramod Sawant was sworn-in as the 11th Chief Minister of Goa in a late-night ceremony, hours after his predecessor, Manohar Parrikar was cremated with state honours.

2.Mukesh Ambani provided over Rs 450-crore help to younger brother Anil Ambani’s RCom for helping in paying dues to which company?
ANS: Ericsson
Mukesh Ambani, Chairman of Reliance Industries Ltd, provided over Rs 450-crore help to younger brother Anil Ambani, rescuing him from the Ericsson Payout Case and saving him from a jail term. On February 19, 2019, the Supreme Court held Reliance Communications (RCom) chairman Anil Ambani guilty of contempt of court for wilfully violating its order and not paying its dues of Rs 550 crore to Telecom equipment maker Ericsson.

3. Which city hosted the 3rd Indo-Japan Workshop on Disaster Risk Reduction?
ANS: New Delhi
The 3rd Indo-Japan Workshop on Disaster Risk Reduction was held in New Delhi. The workshop was attended by about 140 delegates from Japan and India including experts from both the governments, top premium research institutes, city administrators, specialized Disaster Management agencies and private sector.

4. When was Global Recycling Day 2019 observed globally?
ANS: 18 March
The Global Recycling Day was observed across the world on March 18, 2019 to help recognise, and celebrate the importance recycling plays in preserving the precious primary resources. The theme of 2019 Global Recycling Day was ‘Recycling into the Future’.

5. Which country on March 19, 2019 termed the Mumbai terror attacks as most notorious one?
ANS: China
China described the 2008 Mumbai attacks carried out by Pakistan-based Lashkar-e-Taiba (LeT) terror outfit as one of the most notorious terrorist attacks. In a white paper “The Fight Against Terrorism and Extremism and Human Rights Protection in Xinjiang”, China said that the global spread of terrorism and extremism over the years had inflicted agony on humanity.

6. Which cricket board had to pay Rs 11 cr as compensation to the BCCI?
ANS: PCB
The Pakistan Cricket Board (PCB) has paid approximately $1.6 million as compensation to the Board of Control for Cricket in India after losing a case in the ICC’s Dispute Resolution Committee. The information was shared by PCB Chairman Ehsan Mani on March 18, 2019.

7. India Post has released a special stamp cover on which environmental initiative?
ANS: Ice Stupas
The Department of Post has released a special stamp cover on Ice Stupa. The special stamps aim to create awareness about depleting glaciers and affect the ecology around the Himalayas. Ice Stupas also known as artificial glaciers, are being built with an aim to reduce the problem of water shortage, faced by Ladakhi farmers due to the receding of glaciers.

8. India has won how many gold medals in Table Tennis at the 2019 Special Olympics World Games?
ANS: 4
Indian paddlers have made history in table tennis by clinching four gold medals and one silver medal. While in the women’s singles event, India’s Anu Chennekota’s won her maiden Special Olympics gold in the 16-21 years’ division-3 category and Sabita Yadav won a singles gold in division-4 category, Karnataka’s Sandesh Krishna and Maharashtra’s Akash Tukuram clinched gold in men’s singles in different divisions of the 18-21 years’ category.

9. Which nation’s court has issued an arrest warrant against Nirav Modi?
ANS: UK
A UK court has issued an arrest warrant against fugitive jewellery designer Nirav Modi. He is the main accused in the PNB scam case. The warrant is in response to an ED request for his extradition in a money laundering case. Nirav Modi is expected to be put under formal arrest by the local police soon.

10. Which IPL franchise has tied up with the Star Cricket Academy in England to launch an Academy?
ANS: Rajasthan Royals
Indian Premier League franchise Rajasthan Royals has tied up with the Star Cricket Academy in Surrey, England to re-launch the facility as the ‘Rajasthan Royals Academy’. The centre has a state-of-the-art cricket centre named the Jarrett Centre. It is an indoor cricket training centre run by former professional batsman Siddharth Lahiri, along with his team of coaches.

Current Affairs : 22 March 2019

1. Which country recently recognised Golan Heights as Israeli territory?
ANS: United States
The United States President, Donald Trump on March 21, 2019 declared that the US will recognise Israel’s sovereignty over the Golan Heights, a disputed land which Israel captured from Syria in 1967. This decision of the US is expected to give a political boost to Prime Minister Netanyahu a month before his re-election campaign.

2. The RBI’s UK Sinha led Expert Committee was in news recently. The Committee was constituted to revive which sector?
ANS: MSME
The U.K. Sinha led Expert Committee on Micro, Small & Medium Enterprises (MSME) of the Reserve Bank of India (RBI) undertook a comprehensive review of the MSME sector to identify causes and to propose long term solutions for its development.

3. Kazakhstan’s parliament on March 20, 2019 renamed which of its cities?
ANS: Astana
Kazakhstan’s parliament on March 20, 2019 renamed its capital Astana as ‘Nursultan’ in honor of outgoing leader Nursultan Nazarbayev. Nursultan stands for “Sultan of Light” in Kazakh language, while, Astana means ‘capital’ in Kazakh language.

4. What was the theme of World Water Day 2019?
ANS: Leaving no one behind
The World Water Day was observed across the globe on March 22, 2019 with the theme ‘Leaving no one behind’. The theme is the central promise of the 2030 agenda for sustainable development, which states that as sustainable development progresses, everyone must benefit.

5. When International Day of Forests 2019 was observed with the theme ‘Forests and Education’?
ANS: 21st March
The International Day of Forests (IDF) was observed on March 21, 2019 with the theme ‘ Forests and Education: Learn to Love Forests’. The day is observed every year on the same date to raise awareness on how sustainably managed forests provide a wide array of contributions in this area.

6. Which nation’s government is planning to slash annual permanent migrant intake?
ANS: Australia
The Australian government has decided to slash the nation’s permanent migrant intake from 190,000 to 160,000 in the lead-up to May’s general election. The announcement will be made as part of the Federal Budget, which will be released by Prime Minister Scott Morrison and Treasurer Josh Frydenberg on April 2 and comes months after Morrison first signaled the move in November 2018.

7. Scientists have successfully designed a way to levitate objects using which energy?
ANS: Light
Scientists have designed a way to levitate and propel objects using only light, by creating nanoscale patterns on the objects’ surfaces. Though still theoretical, the work is a step toward developing a spacecraft that could reach the nearest planet outside of our solar system in 20 years, powered and accelerated only by light.

8. Which nation’s President has signed an executive order to promote free speech on college campuses by threatening to cut research funds?
ANS: United States
US President Donald Trump has signed an executive order to promote free speech on college campuses by threatening colleges with the loss of federal research funding if they do not protect those rights. The new order directs federal agencies to ensure that any college or university receiving research grants agrees to promote free inquiry and to follow federal rules and regulations supporting free speech.

Please follow and like us:

By Rodney

I’m Rodney D Clary, a web developer. If you want to start a project and do a quick launch,I am available for freelance work.

Leave a Reply