Top Current Affairs : 15 March 2019

15 March 2019: The Current Affairs section of QuickMySupport to help every competitive exam aspirant to revise the day at ease. The day’s updated questions cover topics such as World Consumer Rights Day, West Nile Virus and 6th Global Environment Outlook Report among others.

1. The Supreme Court has pulled up which state government over inadequate functioning of foreigners’ tribunals?
ANS: Assam
The Supreme Court on March 13, 2019 pulled up the Assam government over inadequacies in the functioning of foreigners’ tribunals in the state. The court sought details on the matter March 27. During the hearing, the state government told the apex court that 50,000 migrants were declared foreigners by the tribunal in the past 10 years.

2. When is the World Consumer Rights Day observed every year?

ANS: 15 March
The World Consumer Rights Day was observed across the world on March 15, 2019 with an aim to promote basic rights of consumers and to ensure that these rights are respected and protected. The theme of 2019 World Consumer Rights Day was ‘Trusted Smart Products’.

3. When did the Supreme Court appointed mediation panel begin its first meeting on the Ayodhya case?
ANS: March 13th
The first meeting of the three-member mediation committee on Ram Janmabhoomi-Babri Masjid land dispute case began in Ayodhya on March 13, 2019. The mediation meeting led by former Supreme Court judge, Justice Fakkir Mohamed Ibrahim Kalifulla was attended by panel members’ spiritual guru Sri Sri Ravi Shankar and senior advocate Sriram Panchu and several litigants from both sides.

4. The West Nile Virus was recently in news due to its outbreak in which state of India?
ANS: Kerala
As per the media reports, a seven year old boy from Malappuram District of Kerala is suffering from a West Nile Virus (WNV), a mosquito-borne disease, mostly reported in the continental United States. The West Nile Virus is mainly transmitted to human beings by the bite of an infected mosquito.

5. When was World Sleep Day 2019 observed across the world?
ANS: March 15th
The World Sleep Day was observed across the globe on March 15, 2019 with the theme ‘Healthy Sleep, Healthy Aging’. The day is observed annually on the Friday before the March Equinox on the Earth, when the subsolar point appears to leave the Southern Hemisphere and cross the celestial equator, heading northward as seen from Earth.

6. The Reserve Bank of India categorised which bank as a Private Sector Bank for regulatory purposes?
ANS: IDBI Bank
The Reserve Bank of India (RBI) on March 14, 2019 categorised the IDBI Bank Limited as a ‘Private Sector Bank’ for regulatory purposes with effect from January 21, 2019. The Reserve Bank of India also named the State Bank of India (SBI), the ICICI Bank and the HDFC Bank as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs).

7. The Supreme Court has set aside life ban imposed on which cricketer?
ANS: S Sreesanth
The Supreme Court of India on March 15, 2019 set aside the life ban imposed by the Board of Control of Cricket in India (BCCI) on cricketer S Sreesanth for indulging in spot-fixing during 2013 Indian Premier League.The judgment was delivered by a two-judge bench, comprising Justices Ashok Bhushan and KM Joseph.

8. Which country decided to freeze all assets of Jaish-e-Mohammed chief Masood Azhar in application of its Monetary and Financial Code?
ANS: France
France decided to freeze all assets of Pakistan based terror outfit Jaish-e-Mohammed chief Masood Azhar in application of the country’s Monetary and Financial Code. The decision came after China blocked the UNSC bid to designate Azhar as global terrorist.

9. What is the theme of the 6th edition of the Global Environment Outlook Report?
ANS: Healthy Planet, Healthy People
UN Environment’s sixth Global Environment Outlook (2019) with the theme ‘Healthy Planet, Healthy People’ calls on decision makers to take immediate action to address pressing environmental issues to achieve the Sustainable Development Goals as well as other Internationally Agreed Environment Goals, such as the Paris Agreement.

10. The Geographical Indications Registry on March 1, 2019 granted the GI Tag to four categories of Arabica Coffee. Arabica Coffee is grown specifically in which state?
ANS: Karnataka
The Geographical Indications Registry granted the Geographical Indication (GI) tag to Coorg Arabica Coffee, Wayanad Robusta Coffee, Chikmagalur Arabica Coffee, Araku Valley Arabica Coffee and Bababudangiris Arabica Coffee. The Coorg Arabica Coffee is grown specifically in Kodagu district in Karnataka.

Please follow and like us:

By Rodney

I’m Rodney D Clary, a web developer. If you want to start a project and do a quick launch,I am available for freelance work.

Leave a Reply