Top Current Affairs : 11 March 2019

11 March 2019: The Current Affairs section of QuickMySupport to help every competitive exam aspirant to revise the day at ease. The day’s updated questions cover topics such as Pulse Polio Programme 2019, Padma Awards and National Immunisation Day among others.

1. President Ram Nath Kovind conferred the Padam Shri 2019 on which of the following personality?
ANS: Gautam Gambhir

The Padma Awards 2019, one of the highest civilian awards of India, were announced on January 25, 2019 on the occasion of Republic Day eve. Gautam Gambhir, Prabhu Deva, and Late Kader Khan are among the Padma Shri awardees this year.

2. Which state has increased its reservation quota of OBCs to 27 per cent?

ANS: Madhya Pradesh

The Madhya Pradesh government has issued an ordinance increasing reservation quota for the Other Backward Classes to 27 per cent from the current 14 per cent. The ordinance was issued and notified, after it received the assent from the state’s Governor Anandiben Patel on the same day.

3. The Election Commission has appointed three special observers for which state?
ANS: Jammu and Kashmir

The Election Commission (EC) has formed a three-member committee to assess the situation on the ground in Jammu and Kashmir before it takes a decision about holding the assembly elections in the troubled state.

4. Who launched the countrywide Pulse Polio Programme 2019?
ANS: Ram Nath Kovind

President Ram Nath Kovind on March 9, 2019 launched the Pulse Polio programme 2019 by administering polio drops to children less than five years old at the Rahstrapati Bhawan. The President administered the polio drops on the eve of the National Immunisation Day that is observed on 10 March every year.

5. Who has been appointed as the new Prime Minister of the state of Palestine?

ANS: Mohammad Shtayyeh

Mohammad Shtayyeh has been named as the new Prime Minister of Palestine by the President of Palestinian Authority Mahmoud Abbas. Shtayyeh, a long time ally of the Abbas, is the member of the central committee of the President’s Fatah party. Shtayyeh replaces Rami Hamdallah, who had been prime minister since 2014.

6. Which nation’s cricket board has written to the ICC for action against India for wearing camouflage caps?

ANS: Pakistan

The Pakistan Cricket Board (PCB) has sent a strongly worded letter to the International Cricket Council (ICC), calling for action against India for wearing camouflage military caps during the third ODI against Australia.

7. Which of the following personality attended the wedding of Akash Ambani and Shloka Mehta?

ANS: Ban Ki-Moon

Former United Nations Secretary General Ban Ki-moon, former British Prime Minister Tony Blair and his wife Cherie Blair, Google CEO Sundar Pichai, Microsoft CEO Satya Nadella and a host of politicians and Bollywood celebrities attended the wedding of Akash Ambani and Shloka Mehta.

8. Which Indian wrestler won a gold medal in 65kg freestyle at the Dan Kolov-Nikola Petrov tournament in Bulgaria?
ANS: Bajrang Punia

India’s star wrestler Bajrang Punia won a gold medal in 65 kilogram freestyle at the International wrestling tournament, “Dan Kolov – Nikola Petrov” in Ruse, Bulgaria. Punia, a World Championship silver medallist, overpowered Jordan Oliver of USA 12-3 in the final held on March 10, 2019. He also secured the maximum ranking points from the tournament.

9. Which organisation will carry out first all-female spacewalk at the International Space Station (ISS)?
ANS: NASA

US space agency NASA recently announced to carry out first all-female spacewalk at the International Space Station (ISS) on March 29, 2019. Astronauts will get ground support from Canadian Space Agency flight controller Kristen Facciol at NASA’s Johnson Space Center in Houston.

10. When is the National Immunisation Day observed every year in India?

ANS: 10 March

President Ram Nath Kovind on March 9, 2019 launched the Pulse Polio programme 2019 by administering polio drops to children less than five years old at the Rahstrapati Bhawan. The President administered the polio drops on the eve of the National Immunisation Day that is observed on 10 March every year.

Please follow and like us:

Add a Comment